
Kennis
Leren verbeteren maakt allerlei publicaties: van brochures over duurzame onderwijsontwikkeling en verbeterplannen, tot onderzoeken en podcasts. Download ze hier, laat je inspireren en ga met concrete handreikingen aan de slag.
Van risico naar resultaat. Preventie en aanpak van kwaliteitsrisico’s in het VO | Publieksversie
Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs nemen zelf het initiatief om hulp te zoeken als ze risico’s signaleren in hun onderwijskwaliteit – nog vóórdat de inspectie ingrijpt. Wat drijft deze scholen? Welke factoren liggen ten grondslag aan kwaliteitsrisico’s? En welke aanpak werkt het beste om duurzame verbetering te realiseren? Lees de publieksversie van een onderzoek van Leren verbeteren naar scholen in het voortgezet onderwijs die risico’s signaleren op onderwijskwaliteit.
Kwaliteit bij wisselingen in leiderschap
Wisselingen in de schoolleiding zijn in het voortgezet onderwijs aan de orde van de dag. Teamleiders en directeuren komen en gaan, vaak onder druk van personeelstekorten of de nasleep van een inspectierapport. Dat zorgt voor onzekerheid in de school, verlies aan richting en gemopper in de docentenkamer. Toch laten voorbeelden in de praktijk zien dat scholen ook in deze omstandigheden kunnen bouwen aan kwaliteit. Hoe doe je dat?
Lesobservaties en leskwaliteit: onlosmakelijk met elkaar verbonden
In deze publicatie schetsen Bas Wever en Wim Bos, adviseurs van Leren verbeteren, hoe lesobservaties kunnen bijdragen aan verbetering van de leskwaliteit – en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs op een school.
Handreiking Sturen op onderwijskwaliteit
Werk je aan de kwaliteitszorg binnen jouw bestuur en zoek je handvatten om deze te versterken? Wil je meer weten over het bestuurlijke toezicht in de praktijk en hoe je goed voorbereid een inspectiebezoek ingaat? De handreiking Sturen op onderwijskwaliteit van Leren verbeteren en Voortgezet Leren/VO-raad is gemaakt voor bestuurders en bovenschools kwaliteitsmedewerkers in het VO.
Wat wil de leerling? Waarom het leerlingperspectief op goed onderwijs vraagt om meer sturing
Juliette Vermaas heeft in de periode 2015-2024 als onafhankelijk voorzitter ruim 225 collegiale visitaties in het voortgezet onderwijs uitgevoerd. Samen met Nynke Nysingh heeft ze de resultaten van deze visitaties geanalyseerd om erachter te komen waarom het Nederlandse onderwijs steeds middelmatiger lijkt te worden in internationaal vergelijkend onderwijsonderzoek. De analyses laten zien dat …
Onze havoleerlingen – kwaliteiten en kansen
Als je afgaat op de cijfers, dan heeft de havo het moeilijk. Leerlingen blijven vaker zitten, stromen vaker af en hebben minder hoge slagingspercentages dan leerlingen van andere onderwijsvormen in het voortgezet onderwijs. Wat maakt de havo en haar leerlingen zo uniek en dynamisch?
Burgerschapsonderwijs – Hoe maak je het doelgericht en samenhangend?
Hoe ontwerp je een helder, samenhangend en doelgericht curriculum voor burgerschapsonderwijs dat niet alleen voldoet aan de wettelijke opdracht, maar ook aansluit bij je eigen visie en bij de behoeften van leerlingen?
Ons taal- en rekenonderwijs onder de loep – Een gesprek met experts over taal- en rekenvaardigheden
Onderzoek van onder meer PISA en de Inspectie van het Onderwijs wijst uit dat de prestaties van Nederlandse leerlingen op het gebied van taal en rekenen de laatste decennia dalen. Wat kunnen onderwijsprofessionals doen om het tij te keren?
Gesprekken over onderwijskwaliteit in het VO – De podcasts van Leren verbeteren
De podcasts van Leren verbeteren gaan allemaal over onderwijskwaliteit: van zwakke scholen tot inspectietoezicht en van didactisch handelen tot toetsing. We hebben de podcasts tot en met schooljaar 2022-2023 gebundeld in dit handige boekje. Mét QR-codes, zodat je meteen kunt beginnen met luisteren.
Digitale geletterdheid – Hoe ontwikkel je een onderwijskundige visie?
Digitale geletterdheid is een van de vier leergebieden van de basisvaardigheden. Dit leergebied krijgt een plekje in de kerndoelen, maar de ontwikkeling daarvan is nog volop gaande. Toch zijn de meeste scholen al met digitale geletterdheid aan de slag. Hoe formuleer je een onderwijskundige visie op digitale geletterdheid? Wat zijn de valkuilen en de kansen?