Home  »  Whitepaper ‘Wat wil de leerling?’ over goed onderwijs en het leerlingperspectief
Terug naar actueel

Whitepaper ‘Wat wil de leerling?’ over goed onderwijs en het leerlingperspectief

Waarom lijkt het Nederlandse onderwijs steeds middelmatiger te worden in internationaal onderzoek? En welke rol speelt het leerlingperspectief bij het beantwoorden van die vraag?

Leren verbeteren-adviseur Juliette Vermaas heeft in de periode 2015-2024 als onafhankelijk voorzitter ruim 225 collegiale visitaties in het voortgezet onderwijs uitgevoerd. Samen met Nynke Nysingh heeft ze de resultaten van deze visitaties geanalyseerd om erachter te komen waarom het Nederlandse onderwijs steeds middelmatiger lijkt te worden in internationaal vergelijkend onderwijsonderzoek.

Meer sturing

De analyses laten zien dat er vaak sprake is van een mismatch tussen de wederzijdse verwachtingen en behoeften van leerlingen, docenten en leidinggevenden. Die mismatch gaat niet alleen over de vraag wát goed onderwijs is, maar vooral ook over de vraag hóe je dat kunt realiseren. In de whitepaper ‘Wat wil de leerling? Waarom het leerlingperspectief op goed onderwijs vraagt om meer sturing’ staat het leerlingperspectief op goed onderwijs centraal. Van daaruit bekijken de auteurs waar de mismatch precies zit.

Wellicht ook interessant

Nieuwe whitepaper over lesobservaties en leskwaliteit

Handvatten voor bestuurlijke kwaliteitszorg

Reflectiesessies kwaliteitszorg in juni

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over kwaliteit in het VO.

Abonneer

Agenda


We organiseren meerdere keren per jaar bijeenkomsten, zowel online als fysiek. Interesse? Bekijk het aanbod en meld je snel aan!

Bekijk agenda

Gesprekken over onderwijskwaliteit in het VO

In de podcasts van Leren verbeteren bespreken we elke aflevering een onderwerp op het gebied van onderwijskwaliteit in het VO. Van zwakke scholen tot inspectietoezicht en van didactisch handelen tot toetsing. Voor íedereen in het voortgezet onderwijs die mede verantwoordelijk is voor onderwijskwaliteit.

Beluister de podcasts