Donderdag 10 april 2025 organiseert Leren verbeteren de landelijke conferentie Onderwijskwaliteit is mensenwerk. Op de conferentie delen adviseurs van Leren verbeteren en andere experts hun kennis en kunde. Deelnemers kunnen kiezen uit een breed aanbod van workshops.
Onderwijskundig leiderschap en het sturen daarop staan centraal op 10 april. Hoe zorg je als bestuurder of schoolleider dat je een goed en betrouwbaar beeld hebt van de onderwijskwaliteit? En hoe doe je dat als er (veel) wisselingen zijn binnen je school of bestuur? In diverse workshops vertellen we hoe je zicht op onderwijskwaliteit stevig en persoonsonafhankelijk kunt verankeren in je organisatie. In de workshops krijgt ook het leerlingperspectief een rol.
Voor wie is de conferentie?
De conferentie is interessant voor bestuurders, schoolleiders en stafmedewerkers in het voortgezet onderwijs die een rol spelen bij kwaliteitszorg, zoals kwaliteitsmedewerkers en hrm-professionals. Maar ook andere belangstellenden die Leren verbeteren volgen via podcasts, bijeenkomsten, nieuwsbrieven en de website zijn van harte welkom.
Programma
De middag start om 16.00 uur met een opening door Nienke Pol, projectleider van Leren verbeteren. Daarna volgen een keynote en twee workshoprondes. Je kunt op 10 april ter plekke kiezen welke workshops je wilt bijwonen.
Keynote: Leskwaliteit meten en verbeteren
De kwaliteit van de lessen is van groot belang voor het leren van leerlingen. Als je zicht hebt op leskwaliteit, weet je wat leraren goed doen en waar nog ruimte is voor verbetering. In deze lezing gaat Hannah Bijlsma in op hoe je leskwaliteit kunt meten en verbeteren, vanuit een stevige wetenschappelijke basis én met praktische tips voor in jouw eigen praktijk.
Hannah Bijlsma is leraar en postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Zij is als inhoudelijk expert leraren en lerarenopleidingen verbonden aan het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Eerder werkte Hannah bij de inspectie als inspecteur en onderzoeker. In 2022 promoveerde ze op haar onderzoek naar het meten en verbeteren van leskwaliteit. Ze is auteur van de boeken Erken de ongelijkheid, Student feedback on teaching in schools en Zicht op de les. Daarnaast schrijft ze artikelen en geeft ze lezingen. De focus in haar werk is effectief lesgeven, leskwaliteit, lerarenopleidingen en diversiteit in onderwijsteams.
Workshop 1: (Wanneer) heeft professionalisering zin?
We professionaliseren wat af in het Nederlandse onderwijs, bijvoorbeeld op thema’s als didactiek, pedagogiek of over vakinhoud. De effecten daarvan op het handelen van leraren en – uiteindelijk – op het leren van leerlingen zijn niet altijd zichtbaar. In deze workshop gaat Hannah Bijlsma (zie boven) in op wat professionaliseren effectief maakt en hoe je kunt werken aan duurzame verbetering van lessen en leraren.
Workshop 2: Evidence informed problemen aanpakken met het NRO
In deze workshop maak je kennis met wat de wetenschap ons leert over onderwijs. Het NRO deelt inzichten en hulpmiddelen, die op een toegankelijke manier laten zien hoe onderzoek interessant en bruikbaar is voor de praktijk. Ook bespreek je samen met andere onderwijsprofessionals een vraagstuk waar jij of jouw organisatie mee worstelt en ontdek je hoe je dit kunt omzetten in onderzoekbare vragen. Een sessie vol inspiratie en inzichten om mee te nemen naar je eigen organisatie.
Marloes Bodegom is communicatieadviseur bij de Kennisrotonde. Daar houdt ze zich onder andere bezig met het ontwikkelen van kennisdelingsproducten, zoals het Kennisrotonde vakantieboek, antwoorden op vragen van onderwijsprofessionals in videoformat en materiaal over vraagarticulatie. Suzanne van den Berg helpt als programmamedewerker bij de totstandkoming van leidraden en themapagina’s voor Onderwijskennis. Ze heeft vijf jaar gewerkt als docent Engels en zet deze ervaring in om via kennisdeling de onderwijspraktijk verder te helpen. Sylvia Koeree ging na het afronden van de Universitaire Pabo en de master Onderwijs en Innovatie bij het NRO aan de slag als programmamedewerker. In deze rol werkt ze aan de ontwikkeling van leidraden en themapagina’s voor Onderwijskennis. Zo draagt ze bij aan de verbinding tussen onderwijsonderzoek en de praktijk.
Workshop 3: Van weerstand naar beweging – de psychologie van gedragsverandering
‘Ach, dit werkt toch niet.’ ‘Dat hebben we al geprobeerd.’ Waarom roept verandering zo vaak weerstand op? In deze interactieve workshop duiken we in de psychologie van gedragsverandering. Je leert waarom verandering moeilijk is (of toch niet?), wat wel en niet werkt bij gedragsverandering en krijgt een paar praktische tools om weerstand om te zetten in beweging. Aan het einde van de workshop begrijp je waarom veranderen vaak moeilijker is dan we denken. Daarnaast heb je een ander (psychologisch) perspectief om naar veranderen te kijken en een aantal handvatten om veranderen makkelijker te maken. Doe mee en ontdek hoe je verandering effectief in gang zet!
Jos van Diggelen is organisatiepsycholoog en studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als zelfstandig coach en trainer bekijkt hij mensen en hun gedrag door een psychologische bril en vertaalt wetenschap graag naar praktische toepassingen. Zijn expertisegebieden omvatten onder andere motivatie, psychologische veiligheid, teamontwikkeling en gedragsverandering.
Workshop 4: Van structuur naar cultuur, van beoordelingsgericht naar ontwikkelingsgericht personeelsbeleid
De kwaliteit van het onderwijs gaat hand in hand met de kwaliteit van medewerkers. Hoe stimuleer je voortdurende ontwikkeling en kwaliteitsbesef? En hoe krijg je als bestuurder zicht en daarmee grip op de onderwijskwaliteit op de scholen en de benodigde ontwikkeling? In deze workshop geven we inzicht in het kwaliteitszorgstelsel van de CVO Groep, de organisatie en de samenhang met ontwikkelingsgericht personeelsbeleid. We nemen je mee in de zoektocht naar het sturen op continue verbetering van de onderwijskwaliteit in relatie tot de ontwikkeling van teams en medewerkers in de brede onderwijsorganisatie. We stellen de volgende vragen: Welke visie hebben wij op aansturen, ondersteunen en ontwikkelen van onze medewerkers? Hoe sturen we op een lerende organisatie en lerende medewerkers? Wat vraagt dit van het bestuur stichtingsbreed en van de schoolleiding in hun eigen scholen? Hoe organiseer je en hoe faciliteer je dat teams en de medewerkers in de organisatie blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen?
Joost Kentson is bestuurder van de CVO Groep, waar Marjolein van der Horst directeur ontwikkeling, onderwijs en kwaliteit is. Ze geven de workshop in samenwerking met Dorien Sluijter, adviseur van Leren verbeteren.
Workshop 5: Lessen observeren: hoe creëer je eenduidigheid en wanneer is het écht goed?
Alle schoolleiders vinden lessen observeren belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat er eenduidigheid komt in het observeren? En, minstens zo belangrijk, dat er eenduidigheid komt in de kwaliteit van de reflectie in het nagesprek? Daarvoor heb je een onderbouwd beeld nodig van wat goed en wat subliem goed is. Hoge verwachtingen naar leerlingen zorgen voor hoge prestaties. Dit geldt eveneens voor docenten. Hoge verwachtingen over leskwaliteit zorgt voor hoge kwaliteit van de lessen. Maar wat is concreet waarneembaar gedrag van docenten dat past bij hoge verwachtingen naar de docenten van jouw school?
Wim Bos en Bas Wever zijn adviseurs van Leren verbeteren. Wim werkt al ruim twintig jaar als adviseur in het voortgezet onderwijs en is ook al vele jaren voor Leren verbeteren actief. Hij begeleidt scholen op alle indicatoren van het inspectiekader. Leskwaliteit is een van zijn specialiteiten. Zo begeleidt hij schoolleiders bij het observeren van lessen en vaksecties bij hun vakdidactiek.
Workshop 6: Wat wil de leerling? Waarom het leerlingperspectief op goed onderwijs vraagt om meer sturing
Juliette Vermaas heeft in de periode 2015-2024 als onafhankelijk voorzitter ruim 225 collegiale visitaties in het voortgezet onderwijs uitgevoerd. Samen met Nynke Nysingh heeft ze de resultaten van deze visitaties geanalyseerd om erachter te komen waarom het Nederlandse onderwijs steeds middelmatiger lijkt te worden in internationaal vergelijkend onderwijsonderzoek. De analyses laten zien dat er vaak sprake is van een mismatch tussen de wederzijdse verwachtingen en behoeften van leerlingen, docenten en leidinggevenden. Die mismatch gaat niet alleen over de vraag wát goed onderwijs is, maar vooral ook over de vraag hóe je dat kunt realiseren. In de workshop staat het leerlingperspectief op goed onderwijs centraal. Van daaruit bekijken we waar de mismatch precies zit. De workshop biedt een combinatie van nieuwe inzichten en interactie over de dilemma’s die deze inzichten oproepen.
Juliette Vermaas (Penna Onderwijsadviseurs) is adviseur van Leren verbeteren en gespecialiseerd in collegiale visitaties/audits, ontwikkeling van kwaliteitszorg en leidinggeven aan schoolontwikkeling. Nynke Nysingh is als organisatieadviseur bij B&T betrokken bij Leren verbeteren vanuit een onderzoeksrol. Ze richt zich op vraagstukken rondom onderwijskwaliteit, governance en de samenwerking tussen verschillende lagen binnen onderwijsorganisaties.
Praktische informatie
Datum: 10 april 2025. Om 16.00 uur start het programma (inloop vanaf 15.30 uur) en om 20.00 uur ronden we af. Wij zorgen voor een lichte maaltijd.
Locatie: La Vie in Utrecht. La Vie is vlakbij station Utrecht Centraal en heeft tevens een parkeergarage waar je gebruik van kunt maken.
Deelname: kosteloos. Voor afmeldingen na 1 april 2025 brengen we 65 euro in rekening voor gemaakte kosten.
Aanmelden
Meld je meteen aan met het formulier onderaan deze agendapagina.