Scholen hebben zelf veel ruimte om te bepalen hoe zij de kwaliteitszorg vormgeven. Hiervoor zijn verschillende programma’s, middelen en instrumenten beschikbaar. Maak voor het meten, monitoren en analyseren bijvoorbeeld gebruik van managementinformatiesystemen zoals het ManagementVenser, Magister Management Platform (MMP) en CumLaude en van het overzicht opbrengstenoordeel van de inspectie. U vindt dit overzicht door via ‘Zoek scholen’ op de homepage van de Onderwijsinspectie naar uw school te gaan. Vervolgens kunt u ‘Zoek scholen en instellingen’ aanklikken en selecteert u uw school. Ook (cijfermatig) onderzoek, enquêtes afnemen en met elkaar in gesprek gaan over onderwijskwaliteit zijn waardevolle kwaliteitszorgmiddelen.
Een systematische manier om kwaliteitszorg goed te organiseren is om alle (meet-, verbeter- en borgings-) activiteiten en -gesprekken vorm te geven via de Plan Do Check Act – cyclus (PCDA) en dit vast te leggen in een jaar-, sector-, team- en/of vakplan. Zo ontstaat er een permanente verbeterstructuur, zichtbaar in de cyclus van planning en verantwoording, zodat verbetering geen eenmalige gebeurtenis is, maar een continu proces.
De 5 belangrijke vragen over kwaliteitszorg
Stel uzelf onderstaande vragen:
- Doet de school de goede dingen?
- Doet de school de dingen goed?
- Hoe weet de school dat?
- Vinden anderen dat ook?
- Wat gaat de school nu doen?
Is het kwaliteitsbeleid ‘goed’?
- Is het: doelgericht, cyclisch, systematisch en integraal?
- Voldoet het aan de wettelijke criteria?
- Levert het gegevens op voor informatie en verantwoording?
- Is het hanteerbaar? (kunnen schoolleiding en teams iets met de uitkomsten doen?)
Landelijk netwerk voor kwaliteitszorgmedewerkers
Neem deel aan het landelijke netwerk voor kwaliteitszorgmedewerkers. Dit netwerk organiseert met ondersteuning van Leren verbeteren jaarlijks een studie- en uitwisselingsdag, waar workshops worden gegeven over verschillende onderwerpen. Daarnaast zijn er soms nog themawerkmiddagen, bijvoorbeeld over kwaliteit meten en dan? Zie de agenda voor bijeenkomsten.